Frumusețea e o marfă

Acum mii de ani, se spunea că frumusețea îți este dată de zei. Azi, o poți cumpăra ca pe o marfă.

Nu te simți frumos? Nu te încadrezi în normele social acceptate de frumusețe? Ai nevoie doar de bani și poți avea orice îți dorești. Sâni prea mici sau lăsați? Silicoanele sunt doar la 5000 de euro distanță. Nasul nu se potrivește cu fața ta, pomeții nu sunt accentuați, pleoapele sunt prea căzute sau ai riduri prea pronunțate? Say no more! Marcă banul și poți corecta toate aceste lucruri pe care tu le consideri defecte.

Nu sunt împotriva operațiilor estetice. Dacă tu crezi că ai un defect și îl poți corecta (sau mai bine zis “îți poți permite să ți-l corectezi”), de ce nu? Decât să fii plin de complexe și frustrări, cu o încredere în sine la pământ, mai bine te operezi.

În schimb, sunt contra exceselor. Și nu e vorba doar despre operațiile în exces, buzele mult prea mărite, fețele desfigurate de atâta botox sau silicoanele cu 4 numere mai mari. Mă refer și la extensiile de păr, genele false, unghiile cu gel (mă refer la cele mult prea lungi), sprâncenele tatuate și contouring-ul. Contouring-ul este un “procedeu de sculptare” a feței cu ajutorul machiajului. Mai nou, acesta se folosește și pentru decolteu (pentru a părea că ai sânii mai mari), pentru picioare (pentru a ascunde defectele) și pentru spate (pentru a scoate în evidență oasele, cred).

Măi nene, nu zice nimeni să nu folosești gene false la un eveniment, să nu îți pui unghii cu gel dacă ale tale sunt prea moi, să nu îți tatuezi sprâncenele dacă cele naturale nu te ajută. Dar există persoanele alea care exagerează.

Fetelor, după duș cum arătați? Fără machiajul ăla în exces, pe tot corpul, fără gene și fără extensii. Când vă uitați în oglinda aburită, ce vedeți? O persoană oribilă? Vedeți un Shrek? Nu cred…

Nu sunt nici contra machiajului. Mă machiez zilnic. Dar nu îmi e frică să merg la plajă fără makeup. Dar de ce ne place excesul?

De acord, frumusețea a devenit o marfă. O cumperi și din supermarket. Dar frumusețea pe care o are o femeie abia trezită din somn, ciufulită și cu ochii mici, o femeie proaspăt ieșită din duș sau o femeie îmbrăcată în cămașa partenerului, pregătind o cafea fierbinte? Genul ăsta de frumusețe unde o găsim?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s